Met deze tips en materialen kun je stucwerk scheuren repareren.

Stucwerk Scheuren Repareren: Hoe Doe je Dat?

Je wilt stucwerk scheuren repareren maar hoe doe je dat? We nemen de beste techniek en alle benodigde materialen met je door.

Scheuren in stucwerk zijn een veelvoorkomend probleem, vooral in oudere woningen of nieuwbouwhuizen waar de muren nog aan het ‘werken’ zijn.

Hoewel kleine scheurtjes vaak onschuldig zijn, kunnen ze storend zijn en het uiterlijk van je muren of plafonds beïnvloeden.

Gelukkig is het repareren van stucwerk scheuren iets wat je zelf kunt doen met de juiste gereedschappen en technieken.

In dit blog leggen we stap voor stap uit hoe je scheuren in stucwerk kunt repareren voor een strak en duurzaam resultaat.

Vragen of snel contact? Vraag een offerte aan of bel ons: 030-2072024

Waarom Ontstaan Er Scheuren in Stucwerk?

Scheuren in stucwerk kunnen om verschillende redenen ontstaan. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Werking van het gebouw: Nieuwbouwwoningen kunnen scheuren ontwikkelen als gevolg van krimp en uitzetting van de constructie tijdens de eerste jaren na de bouw.
  • Zettingen in de fundering: In oudere huizen kunnen bewegingen in de fundering zorgen voor scheuren in muren en plafonds.
  • Temperatuurschommelingen: Door veranderingen in temperatuur en vochtigheid kan stucwerk uitzetten en krimpen, wat kan leiden tot scheuren.
  • Vochtproblemen: Water of vocht achter het stucwerk kan leiden tot zwelling en uiteindelijk scheurvorming.

Zijn de scheuren in je stucwerk gerepareerd? Dan kun je de gestucte muur verven.

Benodigdheden voor het Repareren van Stucwerk Scheuren

Voordat je begint, is het belangrijk om te zorgen dat je de juiste materialen en gereedschappen bij de hand hebt.

Hier is een lijst met benodigdheden:

  • Plamuurmes
  • Vulmiddel (speciaal voor stucwerk of muren)
  • Schuurpapier (korrel 120-180)
  • Stofkwast of borstel
  • Voorstrijkmiddel (optioneel)
  • Spons en water

Alle materialen die je nodig hebt voor scheuren in je stucwerk kun je bij ons kopen.

Stap 1: De Scheuren Voorbereiden

Voordat je de scheur kunt repareren, is het belangrijk om de scheur goed voor te bereiden. Dit zorgt ervoor dat het vulmiddel goed hecht en de reparatie langer meegaat.

  • Maak de scheur groter: Gebruik een plamuurmes of een schroevendraaier om de scheur iets breder te maken. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar het zorgt ervoor dat het vulmiddel beter in de scheur kan doordringen en de reparatie sterker wordt.
  • Verwijder stof en vuil: Gebruik een borstel of een stofzuiger om stof, loszittend stucwerk en ander vuil uit de scheur te verwijderen. Zorg ervoor dat de scheur schoon is voordat je verder gaat.

Stap 2: Voorstrijkmiddel Aanbrengen (optioneel)

Bij diepere scheuren of zeer poreuze muren kan het helpen om eerst voorstrijkmiddel aan te brengen.

Dit zorgt ervoor dat het vulmiddel beter hecht aan de ondergrond en voorkomt dat de muur te veel vocht opneemt, wat het drogen van het vulmiddel kan verstoren.

Breng de voorstrijk aan met een kwast en laat het goed drogen voordat je doorgaat naar de volgende stap voor scheuren in stucwerk herstellen.

Stap 3: Vulmiddel Aanbrengen

Nu de scheur is voorbereid, kun je het vulmiddel aanbrengen.

  • Kies het juiste vulmiddel: Gebruik een vulmiddel dat speciaal is ontworpen voor stucwerk of muren. Dit type vulmiddel is flexibel genoeg om mee te bewegen met de muur, waardoor nieuwe scheuren minder snel ontstaan.
  • Breng het vulmiddel aan: Gebruik een plamuurmes om het vulmiddel in de scheur te drukken. Zorg ervoor dat de scheur volledig gevuld is en dat het vulmiddel gelijkmatig verdeeld is. Strijk het overtollige vulmiddel af met het plamuurmes zodat het oppervlak zo glad mogelijk is.
  • Laat het vulmiddel drogen: Laat het vulmiddel volledig uitharden volgens de instructies op de verpakking. Dit kan variëren van een paar uur tot een dag, afhankelijk van de grootte van de scheur en het type vulmiddel.

Stap 4: Schuren voor een Glad Resultaat

Als het vulmiddel volledig droog is, kun je de gerepareerde scheur glad schuren.

  • Gebruik fijn schuurpapier: Schuur het oppervlak met schuurpapier met een fijne korrel (120-180) om het vulmiddel gelijk te maken met de rest van de muur. Werk voorzichtig, zodat je niet te veel van het vulmiddel verwijdert.
  • Maak het oppervlak stofvrij: Na het schuren is het belangrijk om het stof van de muur te verwijderen met een stofkwast of een zachte doek. Dit zorgt ervoor dat de muur klaar is voor eventuele verdere afwerking, zoals schilderen of behangen.

Stap 5: Afwerking van het Stucwerk

Als de scheur is gerepareerd en glad geschuurd, kun je de muur afwerken zoals je wilt.

  • Schilderen: Als je de muur wilt schilderen, breng dan eerst een laag voorstrijkmiddel of primer aan op de gerepareerde plek om te zorgen dat de verf gelijkmatig wordt opgenomen. Daarna kun je de muur overschilderen in de kleur van je keuze.
  • Behangen: Als je van plan bent om de muur te behangen, zorg er dan voor dat de reparatie volledig droog en glad is voordat je het behang aanbrengt.

Tips voor een Langdurige Reparatie

  • Zorg voor flexibiliteit: Kies voor een flexibel vulmiddel dat meebeweegt met de muur, vooral als je te maken hebt met een nieuwbouwwoning of een muur die nog kan krimpen en uitzetten.
  • Vochtproblemen oplossen: Als je scheuren worden veroorzaakt door vochtproblemen, zoals lekkage of optrekkend vocht, zorg er dan voor dat je deze problemen oplost voordat je begint met repareren. Anders zullen de scheuren snel terugkeren.
  • Regelmatig onderhoud: Houd je muren goed in de gaten en repareer kleine scheurtjes direct om te voorkomen dat ze groter worden.

Vooral bij nieuwbouw kun je tegen krimpscheuren aanlopen die je moet repareren. Om dit te voorkomen kun je ook renovlies behang aanbrengen.

Stucwerk scheuren laten repareren

Het repareren van scheuren in stucwerk is een klus die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren met de juiste materialen en technieken.

Door de scheuren goed voor te bereiden, het juiste vulmiddel te gebruiken en de afwerking nauwkeurig uit te voeren, zorg je ervoor dat je muur er weer als nieuw uitziet.

Of je nu een kleine scheur wilt repareren of een groter probleem wilt aanpakken, met deze stappen kun je zelf aan de slag en je muren weer in topconditie brengen.

Met onze tips kun je nu zelf stucwerk scheuren repareren! Heb je hulp nodig of wil je advies over je muren? Bel ons: 030-2072024

Telefoon

Offerte

E-mail

Scroll naar boven