Een close-up van een scheur in een muur, met gereedschap en reparatiemateriaal op de achtergrond.

Scheuren in de Muur: Oorzaken en Oplossingen

Scheuren in de muur kunnen een bron van zorg zijn voor huiseigenaren, maar het is belangrijk om te weten dat niet alle scheuren duiden op ernstige problemen.

In deze blog zullen we de verschillende oorzaken van scheuren in de muur bespreken, hoe je ze kunt evalueren en welke oplossingen beschikbaar zijn om ze aan te pakken.

Wil je scheuren in je muur laten oplossen? Vraag een offerte aan.

Vragen of snel contact? Bel ons: 030-2072024

Oorzaken van Scheuren in de Muur

 1. Natuurlijke Krimp: Materialen zoals beton, baksteen en pleisterwerk kunnen na verloop van tijd krimpen, wat kan leiden tot scheurvorming in de muur.
 2. Structurele Bewegingen: Bewegingen in de fundering, grondverzakkingen of andere structurele problemen kunnen spanningen veroorzaken die resulteren in scheuren in de muur.
 3. Temperatuurschommelingen: Extreme temperatuurschommelingen kunnen materialen doen uitzetten en krimpen, wat scheuren veroorzaakt.
 4. Waterinfiltratie: Waterinfiltratie kan de stabiliteit van materialen aantasten, waardoor scheuren ontstaan als gevolg van zwelling en krimp.

Bekijk onze behang tips om scheuren weg te werken.

Evaluatie van de Scheuren

 1. Grootte en Locatie: Kleine scheuren die zich langs de naden van materialen bevinden, zoals gipsplaatnaden, zijn meestal geen reden tot bezorgdheid. Grotere scheuren die horizontaal, diagonaal of verticaal lopen, vooral als ze breder worden, kunnen echter wijzen op structurele problemen.
 2. Beweging: Als scheuren actief zijn, wat betekent dat ze groeien of breder worden, kan dit een teken zijn van een voortdurend structureel probleem dat moet worden aangepakt.

Oplossingen voor Scheuren in de Muur

 1. Vullen en Afwerken: Kleine, niet-structurele scheuren kunnen worden gevuld met vulmiddel en vervolgens worden geschuurd en overschilderd voor een naadloze afwerking.
 2. Structurele Reparaties: Voor grotere of actieve scheuren die wijzen op structurele problemen, is professionele interventie nodig. Dit kan het stabiliseren van de fundering, herstellen van de muurstructuur of andere structurele reparaties omvatten.

Lees ook: Muur Reparatie: Hoe je de Muur in Topconditie Houdt

Preventieve Maatregelen voor Scheuren

 • Houd de muur en fundering goed onderhouden en voer regelmatig inspecties uit om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren en aan te pakken.
 • Zorg voor een goede drainage rond de fundering om waterinfiltratie te voorkomen.
 • Gebruik flexibele bouwmaterialen die beter bestand zijn tegen krimp en temperatuurschommelingen.

Scheuren kun je ook oplossen door behang aan te brengen. Wil je dat ook? Bekijk de kosten die je kunt verwachten op: https://watkosteenbehanger.nl/

Scheuren in de Muur laten Herstellen

Het is belangrijk om scheuren in de muur serieus te nemen, maar niet alle scheuren wijzen op ernstige structurele problemen.

Door de oorzaken te begrijpen, de scheuren te evalueren en indien nodig professionele hulp in te schakelen, kun je effectief omgaan met scheuren in de muur en de stabiliteit en esthetiek van je huis behouden.

Meer informatie hierover kun je vinden op https://behangserviceholland.nl/. Mocht je advies willen of een expert inhuren, dan kun je contact met ons opnemen.

Vragen of snel contact? Bel ons: 030-2072024

Scroll naar boven