Een persoon die stucwerk aanbrengt op een muur met behulp van een troffel, met emmers stucmateriaal en gereedschap op de achtergrond.

Zelf Muren Stucen: De Beste Gids voor Beginners

Het zelf stucen van muren is een uitdagend maar lonend project dat je interieur een frisse en moderne uitstraling kan geven.

Of je nu een beginnende doe-het-zelver bent of al ervaring hebt met klussen, met de juiste voorbereiding en techniek kun je prachtige resultaten behalen.

In deze stapsgewijze gids delen we alles wat je moet weten om zelf je muren te stucen om een professionele afwerking te bereiken.

Wil je toch liever dat wij de muren stucen? Maak dan gebruik van onze aanbieding.

Vragen of snel contact? Bel ons: 030-2072024

Stap 1: De Voorbereiding bij Stucen

  • Maak de Muren Schoon: Verwijder vuil, stof en losse deeltjes van de muren en zorg ervoor dat ze droog en vrij zijn van vocht. Kijk even hoe glasvezelbehang verwijderen werkt. Deze tips komen van behangverwijderen.nl.
  • Repareer Eventuele Schade: Vul gaten, scheuren en oneffenheden in de muren met vulmiddel en laat het drogen volgens de instructies van de fabrikant.
  • Bescherm de Omgeving: Bedek vloeren en meubels met afdekzeil om ze te beschermen tegen stucmateriaal en spetters.

Stap 2: Breng een Primer aan

Breng een primer aan op de muren om de hechting van het stucwerk te verbeteren en een gelijkmatige absorptie van vocht te bevorderen.

Laat de primer volledig drogen voordat je verder gaat met het stucen.

Stap 3: Mengen van het Stucmateriaal

Volg de instructies op de verpakking om het stucmateriaal te mengen. Gebruik een mixer op een boormachine om klonten te voorkomen en een gladde consistentie te bereiken.

Lees ook: Gestucte Muur Schuren: Tips voor een Gladde Afwerking

Stap 4: Aanbrengen van het Stucwerk

  • Eerste Laag: Breng de eerste laag stucwerk aan met een stucspaan of troffel. Verdeel het gelijkmatig over de muur met lange, vloeiende bewegingen.
  • Wapeningsgaas: Als de eerste laag is aangebracht, druk je stucgaas in het natte stucwerk op de hoeken en naden om scheuren te voorkomen.
  • Tweede Laag: Breng een tweede laag stucwerk aan en strijk het glad met een rei of spatel. Werk snel en gelijkmatig om te voorkomen dat het stucwerk opdroogt voordat je klaar bent. Daarna kun je de renovlies behangers inhuren.

Stap 5: Afwerking en Nabehandeling

  • Schuren: Nadat het stucwerk is opgedroogd, schuur je het oppervlak glad met fijn schuurpapier om eventuele ruwe plekken te egaliseren.
  • Schoonmaken: Verwijder stof en vuil van de muren met een stofzuiger of borstel voordat je begint met schilderen, behangen of andere afwerkingen.
  • Behangen: Nu kun je renovlies behang installeren.

Jij Kunt Zelf Stucen met Onze Tips!

Met deze stapsgewijze gids en wat geduld kun je zelf prachtige resultaten behalen bij het stucen van je muren.

Wees niet bang om te experimenteren en vergeet niet om stap voor stap te werken voor het beste eindresultaat. Succes met je doe-het-zelf stucproject!

Wil je toch liever een professional inhuren? Vraag dan een offerte aan.

Vragen of snel contact? Bel ons: 030-2072024

Telefoon

Offerte

E-mail

Scroll naar boven